Een Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) adviseert en begeleidt de eerste lijn én betrokken partijen bij zorg in de wijk. De ROS’en bieden bijvoorbeeld hulp bij het gezamenlijk opstellen van een zogeheten wijkscan. Ook in het project ‘Preventie in de buurt’ wordt de wijkscan genoemd als instrument om de samenwerking in de wijk beter af te stemmen op wat er nodig is in de wijk. In ‘Preventie in de zorg’ werkten het NHG en het RIVM Centrum Gezond Leven samen met het Trimbos-instituut, Pharos en ROS’en en GGD’en om preventie in de huisartsenpraktijk en publieke gezondheid beter te verbinden en te versterken. Op de website van het Loket ‘Gezond Leven’ staan inspirerende voorbeelden over:

  1. samenwerking rond leefstijlthema’s
  2. samenwerken in een wijkteam
  3. samen een wijkscan maken.

Ad 3. In een wijkscan duidt de gemeente met zorgverleners uit de wijk de gegevens over de gezondheid van wijkbewoners. Het gezamenlijk – gemeente met zorgverleners en eventueel bewoners – opstellen van een wijkscan beoogt verschillende doelen:

  • kennismaking tussen zorgverleners en andere professionals in de wijk
  • besef dat veel problemen in de wijk niet door één partij opgelost kunnen worden
  • inzicht in de achterliggende oorzaken van problemen.

Voorbeeld uit de praktijk
Een andere manier om een beter beeld te krijgen van wat er speelt in een wijk is het houden van gesprekken met bewoners. In de Haagse Schilderswijk is een huisarts actief betrokken geweest bij een zogenoemde gezondheidsdialoog: huisartsen, GGD, welzijnswerkers en andere hulpverleners gaan in gesprek met wijkbewoners. Hij zegt hierover:

Met de Gezondheidsdialoog proberen we de gebruikelijke gang van zaken om te keren. In plaats van mensen te vertellen dat ze moeten afvallen of bewegen, helpen we ze om die conclusie zelf te trekken. Wat zien zij als hun belangrijkste gezondheidsproblemen en mogelijke oplossingen? Als mensen zelf initiatieven nemen, zijn ze veel gemotiveerder om te blijven deelnemen.

Bronnen
Voorbeeld van een ROS die een wijkscan aanbiedt vindt u op: https://www.1stelijnamsterdam.nl/index.php/thema-s/ros-wijkscan
https://www.nhg.org/preventieindebuurt
https://www.loketgezondleven.nl/over-ons/programmas-rivm-centrum-gezond-leven/preventie-de-eerstelijnszorg

Gemeenten in Nederland zijn steeds vaker bezig met gezondheid van hun inwoners. Spreekt het u als huisarts aan om ook op wijkniveau te werken, dan kunt u de gemeente benaderen. Op deze website ziet u bijvoorbeeld dat gemeenten geadviseerd wordt een wijkprofiel op te stellen met partners zoals u:

https://www.loketgezondleven.nl/gezonde-gemeente/gezondheidsbeleid-maken/wijkgezondheidsprofiel/

Binnen het project ‘Preventie in de buurt’ zijn vele voorbeelden verzameld, zoals het voorbeeld van de huisarts uit de Schilderswijk: